O czym warto pamiętać w lipcu pielęgnując rośliny użytkowe:
1. Systematycznie odchwaszczamy, podlewamy i spulchniamy glebę na grządkach.
2. Zbieramy fasolkę szparagową, groszek, cukinie, ogórki, pomidory oraz zioła.
3. Regularnie podlewamy zioła, warzywa i gatunki owocowe.
4. Przycinamy, zbieramy i suszymy zioła (w suchym, przewiewnym i zacienionym miejscu).
5. Nawozimy warzywa środkami ekologicznymi lub wyciągami z roślin.
6. Wysiewamy koper, rzodkiewkę, sałatę i szpinak oraz sadzimy letnią rozsadę warzyw (koper włoski, jarmuż, sałata). Nasiona można zakupić w naszym sklepie internetowym tutaj.
7. Podpieramy gałęzie drzew owocowych, na których są ciężkie owoce (jabłonie, grusze, śliwy). Jeśli owoców jest zbyt dużo przerzedzamy zawiązki.
8. Młodym sadzonkom truskawek przycinamy liście i usuwamy rozłogi. 3-letnie okazy całkowicie usuwamy.
9. W pierwszej połowie lipca zasilamy rośliny nawozami azotowymi. Później nie stosujemy już preparatów z azotem, aby nie osłabić roślin przed zimą.
10. Gdy skończy się owocowanie wiśni i czereśni, drzewa przycinamy.