Wrzesień w ogródku.

Koniec wakacji ale dary września rekompensują zmiany, do których trzeba będzie się na nowo przyzwyczaić.
Wrzesień w ogrodzie to czas zbioru wielu owoców i warzyw. We wrześniu zaczynamy zbierać jesienne odmiany jabłek i gruszek. Owoce zbiera się 1-2 tygodnie przed osiągnięciem dojrzałości (zazwyczaj rozpoczynamy zbieranie, gdy pierwsze owoce zaczną spadać z drzew).
We wrześniu zbieramy też średnio późne i późne odmiany śliw, jeżyny, wczesne odmiany winorośli z uprawy gruntowej oraz powtarzające odmiany truskawek i malin.
We wrześniu czeka nas także zbiór orzechów włoskich i laskowych. Pamiętajmy, że orzechy włoskie zbiera się, gdy same spadną z drzewa, a orzechy laskowe wtedy, gdy są w pełni dojrzałe i wypadają z okryw. Po zbiorze orzechy laskowe należy dosuszyć. Zebrane jabłka i gruszki możemy przechować kilka tygodni. W tym celu zrywamy owoce nie w pełni dojrzałe i układamy w chłodnym, niezbyt suchym pomieszczeniu. Aby dobrze się przechowywały, muszą być nieuszkodzone i dobrze wykształcone.
Zrywamy i wygrabiamy spod drzew owocowych zeschnięte, zgniłe i porażone przez szkodniki lub choroby owoce, ponieważ mogą stać się źródłem infekcji.
We wrześniu zbieramy warzywa ciepłolubne, które są wrażliwe na spadki temperatury poniżej 0 st.C, bo we wrześniu mogą już wystąpić przymrozki: pomidory, paprykę, oberżynę, melony, kawony, patisony, kabaczki, ogórki, cukinię, dynię. Zbieramy z krzewów wszystkie pomidory, nawet te nie w pełni dojrzałe i układamy w pomieszczeniach, gdzie temperatura wynosi około 10 st.C. Można też wyrwać całe rośliny i powiesić w suchym i chłodnym miejscu, tam owoce powoli dojrzeją.
We wrześniu zbieramy też:
– fasolę szparagową na suche ziarno
– cebulę po wyrwaniu pozostawiamy na zagonie, aby doschła, następnie czyścimy i przechowujemy w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Gdy osiągną prawidłowy rozmiar,
– kalafiory, późne odmiany kapusty, sałatę, brokuły, kalarepę,
– rzodkiew i rzodkiewkę;
– selery naciowe, których zbiór rozpoczynamy, gdy ich ogonki liściowe osiągną szerokość 3 cm; zielone części mają wyższą wartość odżywczą, za to bielone (obsypane kopczykiem ziemi) są delikatniejsze w smaku;
– warzywa korzeniowe przeznaczone do przechowywania: marchew i buraki ćwikłowe (zbiór pod koniec września).
Źródło: muratordom.pl